Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Where to go in... Eindhoven

15-06-07 22:23:11 / door mano-revolver

Where to go in... Eindhoven

Onlangs trapten we bij Punx.nl de nieuwe serie 'Where to go in...' af met Nijmegen. In deze serie doen we een kort verslag uit van een stad en waar je daar het beste aan je trekken kan komen als je er per ongeluk / of met opzet verzeilt raakt. De combinatie van hotspots en een kort scene verslag viel in goede aarde dus gaan we vrolijk met de serie verder. Ditmaal gaan we het iets zuidelijker opzoeken en belande we in lichtstad Eindhoven, beter bekend als Nederlands eigen 'Rock City'. Dat Eindhoven die titel met trots mag dragen blijkt wel uit onderstaand verslag!

 

 


SHOPPING

Music
Waarom Eindhoven 'Rock City' is lijkt me wel duidelijk. Het is een heuse broedplaats voor rock 'n' roll geweld en dit vind je ook in de stad terug. Veel gerelateerde winkels waar veel van veel word verkocht. Perfect voorbeeld hiervan is de BULLIT (Kleine Berg 53). Zodra je de winkel binnen stapt word je verwelkomt door diverse scherp geprijsde aanbiedingen en de trap naar beneden leid naar een waar paradijs voor een ieder die een punk, hardcore, psychobilly of metal cd'tje wil scoren. Verder verkoopt Bullit ook de nodige (2e hands) lp's en worden er ook diverse t-shirts en schoenen van Draven verkocht. balie.jpgNaast de Bullit vind je de CD-TEEK (Kleine Berg 52) met veel 2e hands platen en cd's. Ik geniet er altijd van om door zo'n zaak heen te browsen en net dat ene te vinden wat je niet zocht maar wat je wel graag wou hebben. Nog zo'n zaak waar dit kan is MEMORY MUSIC (Kleine Berg 30) met een leuk assortiment op het gebied van punkrock, hardcore en metal. Lekkere prijzen en er zit altijd wel wat tussen. Wellicht dat het je al was opgevallen dat deze drie winkels allen in dezelfde straat liggen en nog belangrijker, op steenworp afstand van elkaar. In dit gebied van Eindhoven zitten meer leuke winkels en over een aantal van deze zal je straks nog wat lezen. Als laatste wil ik toch de VAN LEEST (Hermanus Boexstraat 12-14) vermelden. Normaal zou ik dit nooit doen omdat dit 'slechts' een reguliere muziekwinkel is en niet echt gespecialiseerd in wat jou en mij interesseert, maar interessant is wel de koopjes kelder in dit filiaal. Duizenden cd's worden aangeboden van tussen de 1 en 2,50 euro, met een beetje geluk loop je met een hele stapel weg, en met een beetje pech heb je voor niks 40 minuten door al die cd's lopen kletteren. Maar geluk en timing zijn de keywords in dit verhaal, de selectie word dagelijks aangevuld dus wees er vroeg bij!

Clothing
Kleren maken de man, maar worden gekocht door de vrouw. Nou, in Eindhoven hoef je je daar geen zorgen over te maken. Voor zowel dame als heer zijn er diverse winkels waar je 100% aan je trekken kan komen. Eén van de eerste winkels die we op het gebied van kleding tegenkomen is YANKEE (Nieuwstraat 15/17), een winkel met meerdere verdiepingen. Op de begane grond vermaak ik me echter het best. Naast een bond gezelschap van skateschoenen worden er diverse Lucky 13 en Felon Clothing t-shirts, girlies, jassen en accessoires verkocht, en als je toch aan het afrekenen bent kan je ook nog iets van Emily voor je kleine nichtje meepakken. De eerste verdieping is er één waar vooral skinheads en boxers aan hun trekken zullen komen. Vlakbij de Yankee vind je de UNDERGROUND (Vestdijk, nummer onbekend), gespecialiseerd in band t-shirts, andere merchandise en sinds kort is er ook een grote collectie verkrijgbaar van Trash Mark uit Dortmund, Duitsland. Wat alleen nog maar meer band merchandise inhoud. Van Panic! At The Disco tot Mad Sin, alles is hier verkrijgbaar. Een shop meer voor de dames is LOOSE SHOP (Spijndhof 1), een winkel van één van Lucy Dee's Angels. Voor de chica's is hier van alles verkrijgbaar. Girlie shirts, jurken, tassen, accessoires en misschien wel het leukst van allemaal; custom made clothing! Veel unieke kleding vind je in deze winkel terug en vind je het niet, dan kan het altijd gemaakt worden! Voor de mannen zijn er onder andere t-shirts te koop (als je nog een Peter Pan Speedrock shirt nodig heb, dit is het adres!), designer toys (de Bearbricks zijn erg scherp geprijsd!), wacky wobblers, merchandise van onder andere Coop, Rat Fink, Bettie Page en boeken van getattooërde Eindhovenaren tot Japanse vinyl toys. Net geopend in Eindhoven is STILETTO (adres onbekend, stukje doorlopen voorbij de Bullit, je herkent de winkel aan de 'tattoo style' graffiti op de muur), alweer een winkel waar de vol getattooërde rocker of rockerette aan zijn / haar trekken komen. Helaas viel dat bij aankomst in de shop nog een beetje tegen. De winkel is klein en er word nog bijzonder weinig verkocht. T-shirts voor hem en haar van onder andere Felon Clothing, Liquor Brand en Adeline (yup, van Adeline Records) maar het assortiment was nog te klein om een keuze te kunnen maken. Leuk was wel de tattoo / tiki-art schilderijen aan de muur die tevens te koop zijn. Hopelijk weet de winkel zich wat verder te ontwikkelen en uit te breiden. Aan verdere ontwikkeling hoeft de BACKSTAGE 1 (Kerkstraat 18) niet te denken. Deze winkel staat bomvol en aan assortiment is er geen gebrek. Alles wat je op het gebied van skating nodig heb, van de lagers tot je hippe nieuwe shirt, is hier te vinden en de nieuwste skateschoenen staan netjes voor je uitgestald.

Diversen
Als je in Eindhoven bent en je hebt een hond dan MOET je naar de HIPPE HOND (Mathildelaan 73). Dit is dé winkel voor al je honden accessoires! Ze hebben er alles van leuke speeltjes, handige (en zeer fraaie!) tassen om het kleine hondje in te doen, diverse hondenkleding (van 'Oranje' shirts tot bodywarmers) en de mooiste halsbanden die je ooit heb gezien met meer 'bling' dan dat je in je eigen sieradenkistje heb zitten. De winkel is net buiten het centrum maar vlak bij het Philips Stadion. De winkel is echter niet elke dag geopend, dus check de website om te voorkomen dat je voor een dichte deur sta! Naast Loose Shop kan je in Eindhoven ook nog op een andere plek aan je designer toy kicks komen, namelijk bij ARTGADGETS (Piazza 65) op de bovenste verdieping van het Piazza winkelcentrum. Verwacht echter geen hardcore vinyl of die-cast toys maar een leuk assortiment van onder andere Bearbricks, Trexi's, Qee's (inclusief de 16" Qee's!, die dingen zijn HUGE!) en Smokin' Rabits van Kozik. Verder is het een winkel voor hippe lui wat zich uit in de andere artikelen (onder andere t-shirts, boeken en art) die je er kan komen. De prijzen zijn wat aan de dure kant en voor de prijs van één Bearbrick hier kan je er bij Loose Shop twee kopen (en nog eens van de nieuwste serie 13 ook), maar ondanks dat altijd interessant om even naar binnen te waggelen. Ook erg gaaf is SUUS BIKE SHOP (Vestdijk 143A) waar je de vetste cruiser, chopper en lowrider bikes kan vinden. De keuze is onwijs groot en het is dan ook altijd weer watertanden naar al dit schoon op twee wielen zonder uitlaat.

UITGAAN

Shows
In Eindhoven zijn er op dit moment eigenlijk drie zalen die er echt toe doen. De grootste zaal van deze drie is de EFFENAAR (Dommelstraat 2), kan zich qua formaat goed meten met de bekendere zalen in de randstad. Naast de grotere punk en hardcore bands treden hier ook populaire bands op als Papa Roach en Delinquent Habits. Laatste keer dat ik mij in de Effenaar vertoefde was tijdens de 'Where The Bad Boys Rock' Tour met onder andere The Deep Eynde, The Generators, Deadline en Mad Sin. Geluid in de zaal was bijzonder, het café in the back was relaxed om tussendoor (of soms tijdens een band) even tot rust te komen en de sfeer was goed te doen. Kleiner, maar ongetwijfeld niet minder bekend is de DYNAMO (Catherinaplein 21). Vroeger struikelde je in deze club over de punk, hardcore en metal shows. Tegenwoordig is het wat minder en worden er veel andere activiteiten georganiseerd om de jeugd van de straat te houden maar met regelmaat kan je nog flink loos gaan in de Dynamo. Binnenkort onder andere met Strung Out en Cold As Life. De laatste, maar zeker niet de minste, is THE RAMBLER (Stationsplein 12). Holy shit! Anders kan ik dit zaaltje niet omschrijven. In zeer korte tijd heeft The Rambler naam weten te maken om in een jaar tijd tientallen punk en psychobilly shows te programmeren. Bands als The U.K. Subs, The Meteors, Blitzkid, The Creepshow en Subhumans hebben er reeds gestaan en in zeer korte tijd kan je er onder andere The Grit, Chip Hanna And The Berlin Three en Holy Racket bewonderen. Ondanks dat de opkomst niet bij elke show even hoog is gaat de programmeur stug door, respect. Na een show taaien de Eindhovenaren meestal af naar CAFE ALTSTADT (Stratumseind 71) voor een pils of 15. Ook hebben er in de afgelopen jaren veel 'local heroes' als The Lovesteaks, The Spades, Judasville, 69 Charger en The Goods gespeelt.

MUZIEK

De Bands
Damn, waar te beginnen? Eindhoven heeft natuurlijk niet voor niets de titel 'Rock City' en tientallen bands uit Eindhoven en omgeving kunnen je vertellen waarom. De populairste muziekstroming die uit Eindhoven komt is ongetwijfeld 'speedrock' met Peter Pan Speedrock als ongekroonde koning binnen het genre. Vele jaren en albums later is hun sound nog steeds niet overtroffen door stadsgenoten. Een band die daar misschien ooit wel de kans voor zal krijgen is 69 Charger. Ook deze band is alweer een tijdje aan de weg aan het timmeren maar het meest recente album 'Ain't Got A Clue' op het Alkmaarse U-Sonic label is een erg toffe, en bovenal, ruige schijf geworden! En over ruige schijfjes gesproken. Hoe vet is 'Welcome To Judasville' van jawel, Judasville. Ruige hard/punkrock met een dikke country knipoog maakte mij twee jaar of wat erg enthousiast over deze band. De band is alweer een tijdje bezig met het tweede album 'Dames, Drugs & Depression' en ik verwacht erg veel van dit album. Andere bands die vanuit regio Eindhoven in dit genre opereren zijn onder andere The Spades, The Goods, The Vindictators, El Conjo en Speedking. Uit een iets ander vaatje tappen de skins van Discipline. De band uit Veldhoven (onder de rook van Eindhoven) die ooit begon als één van de lompste eurocore bands met het geniale 'Guilty As Charged' heeft zich door de jaren heen weten te ontwikkelen tot één van de betere streetpunk bands op deze aardkloot. Ook het nieuwe project Soultamer van zanger Joost met onder andere Viktor van Badlands heeft met 'The Remedy Comes In Disguise' een album uitgebracht dat er één is om je vingers bij af te likken. Hetzelfde verhaal gaat ook deels op voor Tech 9. Na een felle eurocore/streetcore plaat op het Duitse Lost & Found Records is ook deze band steeds meer terug gegaan naar hun roots uit de 80's, zijn labelgenoten van Discipline op I-Scream Records en meer streetpunk dan ooit. Ook aan hardcore geen gebrek in Eindhoven. De bekendste bands op dit moment uit de Eindhoven area zijn The Butcher en Payback. The Butcher is snelle 80's hardcore-punk met een toffe podium act en altijd erg fijn artwork! Payback is een old school hardcore kanon dat is voortgekomen uit Violation Of Trust en maken met regelmaat de podia onveilig in het zuiden des lands. Maypole bestaat helaas niet meer maar zijn alleen al het vermelden waard omdat één van mijn honden afkomstig is van de zanger, vet! Uit een ander vaatje tappen bands als Beef en Let's Quit. Het ska en reggae vaatje wel te verstaan. Beef heeft in zekere maten van commercieel succes mogen genieten en Let's Quit staat al jaren gerand voor een spetterende live show. Zonder twijfel één van de beste ska bands die Nederland rijk is. Mark Foggo was ook ooit gevestigd in Eindhoven met zijn Mark Foggo's Skasters als mede zijn Skanky 'Lil label en platenzaak. Helaas bestaat deze winkel niet meer, want ondanks dat deze klein was was het altijd genieten om jaren terug de obscure streetpunk, psychobilly, sja en Oi! releases in een winkel te kopen. Toen nog woonachtig in Dordrecht werd er regelmatig een treinreis afgelegd alleen om deze winkel te bezoeken. En als laatste moeten toch even de Lucy Dee's Angels genoemd worden. Ze maken geen muziek, maar dansen er wel op en zijn zo nu en dan live te bewonderen tijdens speedrock en rockabilly shows. Met de zelfgemaakte en originele kleding waan je je in een dansscene van de film Cry Baby.

De Labels
Ook zijn enkele labels in Eindhoven gehuisvest. TEAR IT UP RECORDS is alweer een tijdje bezig en heeft naast een hoop populaire speedrock bands uit Eindhoven ook enkele releases van Japanse bands op z'n naam staan. Nog steeds is het genieten van die speciale 'action figure package' van de Peter Pan Speedrock 'Action' EP, zoiets haal je natuurlijk nooit van het cardboard af! Verder heeft het label onder andere releases van The Ewings, Fury 161, 69 Charger en wat recenter van The Goods en Beavershot op zijn naam staan. Een andere maatschappij operatief in Eindhoven is SUBURBAN RECORDS. Ooit begonnen als distributiebedrijf maar al snel begon het bij de medewerkers te kriebelen om ook albums uit te gaan brengen en niet zonder succes. Dit is het label van Peter Pan Speedrock en andere releases zijn onder andere van Dicemen, The Spades, 7 Zuma 7 en El Guapo Stuntteam. Hierboven al even de winkel genoemd, maar SKANKY 'LIL RECORDS is van origine ook een Eindhovens label. Is echter al enige jaren in Antwerpen gevestigd en natuurlijk bekend door de Mark Foggo releases.

Gezien ik niet elke straat in Eindhoven kan verkennen zijn aanvullingen op dit artikel altijd welkom in onderstaand veld!

LINKS

Shopping
Bullit - http://www.bullit.nl/
Loose Shop - http://www.looseshop.nl/
Backstage 1 - http://www.backstage1.com/
Hippe Hond - http://www.hippehond.nl/
Suus Bikeshop - http://www.suusbikeshop.nl/

Uitgaan
Effenaar - http://www.effenaar.nl/
Dynamo - http://www.dynamo-eindhoven.nl/
The Rambler - http://www.therambler.nl/
Café Altstad - http://www.altstad.nl/

Bands
Peter Pan Speedrock - http://www.peterpanspeedrock.nl/
69 Charger - http://www.69charger.nl/
Judasville - http://www.judasville.com/
The Spades - http://www.thespadeseindhoven.com/
Discipline - http://www.discipline.nl/
Tech 9 - http://www.tech9.nl/
The Butcher - http://www.thebutcher.nl/
Payback - http://www.paybackcrew.tk/
Beef - http://www.beef.nl/
Let's Quit - http://www.letsquit.nl/

Labels
Tear It Up Records - http://www.tear-it-up-records.nl/
Suburban Records - http://www.suburban.nl/


Reacties

Gepost door: kjkepel Gepost: 18-06-07 13:34:39
ik moet vaker naar Eindhoven!
Gepost door: mano-revolver Gepost: 20-06-07 13:39:58
Nijmegen is duidelijk een stuk populairder dan Eindhovuh.
Gepost door: agentorange Gepost: 21-06-07 12:57:28
was Judasville niet uit elkaar?
Gepost door: mano-revolver Gepost: 22-06-07 08:58:28
Serieus?? Op de redactie weten we van niks! :-/
Gepost door: elke84 Gepost: 22-06-07 12:55:39
Hoe vet is the Rambler!

Ik mis trouwens nog cafe Aloys (Stratumseind 35). Hier spelen regelmatig bands, voornamelijk: Hardcore, Rock 'n Roll, Punk, Emocore, et cetera. Meestal is hier de entree gratis en het is daar een stuk leuker dan bij de Altstadt.
Gepost door: skatepunk85 Gepost: 22-06-07 16:57:44
het geluid is wel altijd klote bij aloys
Gepost door: coldpromises Gepost: 25-06-07 21:07:22
Voor kleding mis ik de E-Motion (2 deuren verder bij de Backstage 1) met een behoorlijk assortiment kleding die ze verder bijna nergens verkopen. Merken als Atticus, McBeth en Volcom enzo.. mijn vaste kledingleverancier ;)
Gepost door: buzzsaw Gepost: 25-06-07 22:18:05
Vette stad, kende de meeste locaties al, maar je hebt me toch weer met wat nieuwe tenten weten te verrassen mano, binnenkort toch maar weer eens eindhoven in wandelen. Loose heeft trouwens ook een erg vette online store, pas nog een worker besteld.

© copyright 2002 - 2023 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact