Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Where to go in... Nijmegen

07-06-07 00:57:00 / door mano-revolver

Where to go in... Nijmegen

'Where to go in...' is een nieuwe serie waarin we bij Punx.nl elke maand een nieuwe stad onder de loep nemen. Wat is er te doen op het gebied van shows, shopping en andere hotspots? Ondanks dat deze nieuwe special niet 'grensgebonden' zal zijn trappen we toch af met een stad die nog maar net (het scheelt echt niet veel!) in Nederland ligt: NIJMEGEN.

 SHOPPING

Music
Of je het nou wilt toegeven of niet, winkelen is leuk. Het ligt er maar net aan wat je wilt kopen. Muziek? Kleding? Cult films? Designer toys? Ondanks dat Nijmegen niet bijzonder groot is vind je het hier allemaal. Naast de gebruikelijke Free Record Shop en Van Leest heeft Nijmegen ook een aantal zaken die een uitgebreide selectie hebben qua punk, hardcore en metal. Ongetwijfeld de meest bekende zaken wat muziek betreft zijn DE WAAGHALS (Achter De Hoofdwacht 7) en de KROESE (Molenstraat 126). De Waaghals is klein maar heeft een zeer uitgebreide selectie wat punkrock en hardcore betreft. De kelder staat vol met vinyl en uiteraard is daar ook het één en ander op dit gebied te vinden. Misfits bootlegs staan netjes naast de laatste release van Fat Wreck Chords en alles wat daar tussen in zit. Klassiekers en nieuwe platen. Cd's zijn er wat duur maar gelukkig heb je daarvoor de Kroese. De winkel ziet er modern uitWinkel 01, maar heeft naast de pop, hip hop en klassieke muziek secties een uitgebreide 'metal' bak waar ook genoeg hardcore tussen te vinden is. Voor punkrock albums moet je toch echt tussen de pop kijken. Maar echt genieten is het bij de Kroese pas in de aanbiedingenbak. Rijen met cd's voor prijzen scherper dan het mes van de slager. Regelmatig kan je hier wat leuks tussen vinden dus het is altijd de moeite om even door die bakken heen te kletteren. Naast deze twee musicshops is er ook nog het VINYL ARCHIEF (Lange Hezelstraat 68). De naam deed het je hoogstwaarschijnlijk al vermoeden, hier vind je voornamelijk platen... veel platen. Maar ook cd's zijn er terug te vinden. Alles is tweedehands en veel spul uit mijn collectie is inmiddels naar die winkel verdwenen maar regelmatig tik je er ook wat leuks op de kop. De punk vinyl sectie is niet groot, maar er staan regelmatig wel diverse cultalbums in de bak. Verwacht echter geen koopjes, want ondanks dat de eigenaren je misschien anders doen vermoeden kennen deze mensen hun prijzen.

Clothing
Zodra de dames hun vent in bovengenoemde winkels hebben gedumpt kunnen ze eindelijk ook zelf de hort op. De jacht op nieuwe kleding en schoenen is begonnen! Uiteraard heeft Nijmegen alle reguliere zaken in de binnenstad , maar voor 'iets anders' bied de stad ook genoeg mogelijkheden. Laten we beginnen met de BLUE MOON (Molenstraat 140), toegegeven, 'vroeger' was de kans van slagen in deze winkel een stuk groter voor mij, maar zo nu en dan hangt er nog wel een leuk bandshirt in de rekken. Verder veel tassen, 'punk' kleding en gothic jurken. Het lijkt net of je door de Large catalogus aan het lopen bent. Af en toe iets leuks, maar het meeste heeft het 'net niet'. Desalniettemin moet je even naar binnen zijn geweest als je niet uit Nijmegen komt. Leukere shirts en accessoires kom je tegen in het zijstraatje aan de overkant bij de SKIN-A-MATIC (Van Welderenstraat 127). Deze shop verkoopt t-shirts, girlies en vestjes van het Duitse Liquor Brand merk en op deze manier bespaar je een autorit naar de Outcast in Dortmund. Ook de accessoires zijn onder andere van Liquor Brand en bestaan uit onder andere belt-buckles, kettingen, keychains, hairclips... de hele ratteplan. Als je er toch binnen bent kan je ook nog eens een plaatje laten prikken of een piercing laten zetten want de hele merchandise is slechts bijzaak gezien het een tattooshop is. POWER HOUSE (Lange Hezelstraat 75) tegenover het Vinyl Archief is een bezoekje waard wanneer je kaal bent en jezelf skinhead of skingirl noemt. Bomberjacks, Lonsdale, Fred Perry, Ben Sherman en Hooligan vind je er in overvloed. De prijzen zijn ‘normaal’ voor deze merken maar op moment van schrijven is Power House aan het verbouwen en puilt de koopjeshoek uit met aanbiedingen. Voor iets hippere kleding moet je bij de MINT (Houtstraat 1) zijn. Ondanks dat de eigenaar van Mint één en dezelfde persoon is als die van Power House is het aanbod duidelijk anders. Hippe t-shirts voor hem, pikant ondergoed voor haar en Vans schoenen voor beide. Meer Vans vind je in skateshop 24/7 SKATE SHOP (Hertogstraat 11). De winkel ligt aan de rand van het centrum, niet echt gunstig maar als je op je skateboard bent is dat niet zo’n probleem lijkt me. Alle bekendere merken op het gebied van skateschoenen, t-shirts en skatedecks zijn hier terug te vinden en de kans lijkt me dan ook klein dat je hier als skater niet kan slagen. KUSTOM (Van Oldenbarneveltstraat 63A) zat eerst vlak naast het Vinyl Archief en Powerhouse maar is sinds kort verhuisd naar De Paraplufabriek. Zelf dacht ik dat de winkel failliet was, maar dit is gelukkig niet het geval. Naast 2e hands (vintage) kleding verkoopt Kustom ook 'tattoo' merken als Liquor Brand, King Kerosin en lowrider/cruiser bikes van Electra.

Diversen
Natuurlijk zijn er ook nog andere winkels waar je slagingskans aanzienlijk is. Wat dacht je bijvoorbeeld van de BOUDISQUE (Stikke Hezelstraat 2)? Deze winkel zit onder andere ook in Amsterdam en Utrecht. Enige verschil is dat je in deze winkel geen muziek kan kopen (overigens wel bestellen!) maar enkel films. Veel films. Aziatische cinema, cult horror uit vervlogen tijden, anime en Amerikaanse import, je vind het hier allemaal terug. Een andere hotspot is SENOR HERNANDEZ (Houtstraat 61). Dit veelzijdige winkeltje heeft zichzelf in zeer korte tijd in Nederland op de kaart weten te zetten bij de liefhebber. Vitrines vol designer, urban en Japanese toys, manga, comics, magazines en (art)boeken over de meest veelzijdige onderwerpen (van Japanse baseballcards tot hot-rods en pin-up girls), je vind het hier allemaal terug. De winkel is erg tof ingericht en iedere comic en designertoy liefhebber kan er toch minstens wel een uur in doorbrengen. Ook leuk is de expositie van Senor Hernandez in de kelder van BERT BLEEK. De beste man heeft onder andere posters en flyers getekend voor de Plu Fabriek en Billy In Botteldaal en het gros van zijn posters en andere kunstwerken is op dit moment in de kelder te vinden die tevens te koop zijn. Leuk als je een keer wat anders aan de muur wilt hangen!

UITGAAN

Shows
In Nijmegen zijn diverse zalen waar je concerten mee kan pikken. Of dit nou in een club, jongerencentrum, café of gekraakte gelegenheid is. Meest bekende club in Nijmegen is uiteraard DOORNROOSJE (Groenewoudseweg 322), in de rijke historie van deze zaal zijn er honderden populaire en minder populaire punk en hardcore bands voorbij gekomen en in deze eeuw waren de Punk = Dead shows en het Chaos In Nijmegen festival erg geliefd. Helaas zijn deze shows niet meer en zijn het vooral de 'grotere namen' die nog in deze zaal staan. Een ander Nijmeegs poppodium die met regelmaat punk, hardcore en metal neerzet is JC STADDIJK (Staddijk 41), een erg tof zaaltje maar qua ligging is het even zoeken voor zowel mensen die met eigen vervoer of met het openbaar vervoer komen. Mede hierdoor is de zaal vaak half leeg wat zonde is, want qua shows is het zo nu en dan genieten geblazen. Legendarisch mag KAFFEE DE BIJSTAND (Van Welderenstraat 104) inmiddels wel genoemd worden. De pub is klein, zit zo goed als bij elke show (bijna altijd gratis) stampvol wat voor veel hitte en chaos zorgt. Het zijn vooral de kleinere Nederlandse bands die de tent op zijn kop zetten, maar dit word gedaan met de nodige stijl. Heb je het liever nog harder en sneller dan moet je zijn in DE ONDERBROEK (Tweede Walstraat 21), voornamelijk spelen hier crust en de snellere punk en hardcore bands. Voor de afwisseling word er uiteraard ook de nodige punkrock geprogrammeerd en in mindere mate af en toe een streetpunk band. Naast nationale word De Onderbroek ook vaak aangedaan door de internationale underground. MERLEYN (Hertogstraat 13) lijkt steeds minder punk te programmeren, maar het bier en de coca cola light staat er alle dagen koud. De PLUPUB (Van Oldenbarneveltstraat 63A) is klein maar fijn. Qua setting vergelijkbaar met De Bijstand alleen zijn er in mindere mate concerten. Verder heb je in Nijmegen nog het jaarlijks terugkerende BILLY IN BOTTENDAAL en KIDS 'N' BILLIES in het openlucht theater van het Goffertpark. Bij Billy In Bottendaal spelen er diverse rock-a-billy en psychobilly bands in diverse gelegenheden in de wijk Bottendaal en Kids 'n' Billies is een leuk festival voor de rock-a-billy pappa's en mamma's waarbij de kids tot 12 jaar gratis mee naar binnen mogen.

Na de show
Na een concert kan je natuurlijk blijven plakken in de desbetreffende gelegenheid, maar je kan met je zatte kop ook nog even verder door de stad heentrekken en nog even met de voetjes van de vloer gaan. Dit kan eigenlijk maar op één plek waar voornamelijk 'alternatieve' muziek gedraaid word en dat is in de NDRGRND (Molenstraat 99), voorheen beter bekend als De Gonzo. Hoewel de dansvloer niet al te groot is kan je jezelf er toch prima vermaken in beschonken toestand. Nuchter is deze club een stuk minder goed te doen.

MUZIEK

De Bands
Uiteraard heeft Nijmegen naast vergane glorie zoals The Magnificent, The Squats en uiteraard Last To Go nog steeds een vrij actieve scene op muzikaal gebied. De band die het langst meeloopt zijn de '77 punk-rockers van The Bips. Love 'em or hate 'em, maar de band heeft weldegelijk een stempel gedrukt op de Nederlandse punkscene en founder Jozzy heeft jarenlang in hele dikke vinger in de punkprogrammeringpap van Doornroosje gehad. Een andere grote band uit regio Nijmegen is Bambix. Female fronted melodieuze hardcore-punk die al jaren meedraaien en inmiddels op de Europese divisie van Go-Kart Records zijn beland. Inmiddels draait Antillectual ook alweer enkele jaren mee, hebben een volledige plaat in een mooie digipak uitgebracht op het Arnhemse Angry Youth Records en de voorbereidingen voor een tweede plaat zijn inmiddels in volle gang. Wat nieuwer zijn de snotty punkrockers van Brat Pack. De demo is inmiddels zwaar uitverkocht en opnieuw uitgebracht op 7" EP met een bonustrack, eind dit jaar zal het debuutalbum uitkomen. Brat Pack is voortgevloeid uit de inmiddels non-actieve hardcore band Code Blue. Een band die qua politiek en sound wat weg heeft van Antillectual is Smash The Statues, die voor een groot deel ook uit Nijmegen komen. Ook deze band heeft een album uit op Angry Youth Records en zijn net terug van een korte tour door Nederland, Duitsland en Zweden. Citizens Patrol heeft een aantal maanden terug hun eerste demo op tape uitgebracht en klinkt erg 80's en pissed off. Als je fan bent van oude D.C. hardcore is dat een nieuwe band die je niet mag missen.

Okay, dit was het dan. De eerste 'Where To Go In...'. Uiteraard is een report als deze altijd verre van compleet en ik geloof ook niet dat een toekomstige special dit ooit gaat worden. Niet iedereen op de Punx.nl redactie is van alles op de hoogte en aanvullingen op deze artikelen zullen altijd op prijs worden gesteld in het comments veld hieronder. Niet alleen door de redactie, maar ook door de personen die deze steden, in dit geval dus Nijmegen, zullen gaan bezoeken.

LINKS

Shopping
De Waaghals - http://www.waaghals.com/
Vinyl Archief - http://www.vinylarchief.com/
Skin-a-Matic - http://www.skin-a-matic.com/
Power House - http://www.gopowerhouse.com/
24/7 - http://www.24sevenskateshop.nl/
Kustom - http://www.kustom.nl/
Boudisque - http://www.boudisque.nl/
Senor Hernandez - http://www.senorhernandez.com/

Uitgaan
Doornroosje - http://www.doornroosje.com/
JC Staddijk - http://www.staddijk.nl/
Kaffee De Bijstand - http://www.debijstand.nl/
De Onderbroek - http://www.grotebroek.nl/
Plupub - http://www.plupub.nl/
Merleyn - http://www.merleyn.nl/
Kids 'n' Billies - http://www.kidsnbillies.nl/

Bands
The Bips - http://www.thebips.nl/
Bambix - http://www.bambix.org/
Brat Pack - http://www.brtpck.com/
Antillectual - http://www.antillectual.com/
Smash The Statues - http://www.smashthestatues.tk/


Reacties

Gepost door: marnix Gepost: 07-06-07 08:58:04
ZO! dat ziet er zéér netjes uit Manuel!
COOL!
Gepost door: donotspunk Gepost: 07-06-07 11:13:13
ik denk dati k maar naar nijmegen verhuis want als je special over zwolle maakt, ben je met 1 zin klaar;)
Gepost door: markerman Gepost: 07-06-07 12:11:38
dit wel een handige info .... voor als je een stad bezoekt; waaghals in nijmegen is relaxed!
Gepost door: willemantillectual Gepost: 07-06-07 12:55:37
je zou bijna denken dat die jongen er woont en wel eens buiten komt!
Gepost door: pinhead Gepost: 07-06-07 16:20:01
leuk idee!
Gepost door: jonazdeponaz Gepost: 07-06-07 16:25:48
QuoteHoewel de dansvloer niet al te groot is kan je jezelf er toch prima vermaken in beschonken toestand. Nuchter is deze club een stuk minder goed te doen.


Hehe, mooi verwoord Manuel. Ben je er zaterdag ook bij?
http://i123.photobucket.com/albums/o299/apocalypserockpromotions/9junimyspace.gif

Gaan we daarna de Underground in!
Gepost door: mano-revolver Gepost: 07-06-07 21:50:26
Haha hey, ik ben bijna dagelijks in de stad. Ben dan ook meer van het shoppen ;-).
Oorspronkelijke idee was wel om zaterdag te komen, maar kan niet ivm verjaardagsetentje :-/.
Gepost door: effehoor Gepost: 07-06-07 22:18:59
Hey Manuel, chapeau voor dit stuk! Vlot geschreven en compleet. Trek het goed.
Wat ik mis: Juicy Details voor de lekkerste sapjes, hehe.
Gepost door: 77punk Gepost: 08-06-07 07:24:48
sinds kort zit in de Paraplufabriek ook "Kustom" Kustom is een specialist op het gebied van unieke retro en vintage kleding. Verder ook veel vernieuwende jonge frisse underground labels. Verder enige Nederlandse dealer van Bc Ethic en diverse andere merken! Kijkt u gerust rond in onze webshop. meer info kan je vinden via http://www.plu.nl

Gepost door: crackrock Gepost: 08-06-07 08:02:00
Blue moon leuke winkel?

In de onderbroek vooral crust?
gekkie
maar voorderest wel goed hoor
Gepost door: marnix Gepost: 08-06-07 08:19:54
Quote
NIJMEGEN - Nijmegen is de komende vijf jaar verzekerd van twee tot vier concerten per jaar van beroemde popsterren op de Goffertweide.

Dat staat in een convenant, dat de gemeente vrijdag sluit met organisator Mojo Concerts. Mojo heeft de laatste jaren al steeds grote popconcerten in Nijmegen georganiseerd. Vrijdagavond spelen The Rolling Stones in het Goffertpark. Later deze maand volgen nog Pearl Jam en The Red Hot Chili Peppers.

Popstad

Nijmegen wil het imago als popstad verstevigen door afspraken te maken met Mojo, aldus een woordvoerder van de gemeente. Poptempel Doornroosje en muziekcafé Merleyn zijn al internationaal bekend bij liefhebbers van de meer alternatieve popmuziek.

Groter publiek

Concerten op de Goffertwei zijn bestemd voor een groter publiek. De weide kan maximaal zestigduizend bezoekers herbergen. Het concert van de Stones vrijdagavond is overigens bij lange na niet uitverkocht; dat van de Red Hot Chili Peppers op 23 juni wel.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 08-06-07 09:31:08
Gepost door 77punk op 08-06 om 07:24sinds kort zit in de Paraplufabriek ook "Kustom" Kustom is een specialist op het gebied van unieke retro en vintage kleding. Verder ook veel vernieuwende jonge frisse underground labels. Verder enige Nederlandse dealer van Bc Ethic en diverse andere merken! Kijkt u gerust rond in onze webshop. meer info kan je vinden via http://www.plu.nlOh zit Kustom er nog? Zaten eerst in de stad maar ging er eigenlijk automatisch van uit dat ze failliet waren ofzo.
Gepost door: bartchaos Gepost: 08-06-07 09:47:12
leuk stuk! als je info over den haag nodig hebt hahaha
Gepost door: vickyleandros Gepost: 08-06-07 10:31:48
Wie bij de redactie gaat Heino doen?
Gepost door: mano-revolver Gepost: 08-06-07 12:07:26
Ik heb Kustom nog even toegevoegd, toffe winkel.
Gepost door: myrte Gepost: 08-06-07 12:29:07
Gepost door vickyleandros op 08-06 om 10:31Wie bij de redactie gaat Heino doen?


Daarvoor wilde we jouw hulp graag hebben. Special daarover staat op de planning voor november 2011.
Gepost door: streetpunk0i Gepost: 08-06-07 13:13:06
mooi stukje, in nimwegen is 't te doen!
Gepost door: kleinsnotpunkertje Gepost: 10-06-07 17:18:31
wrom staat cervix niet bij de bands !
Gepost door: tom Gepost: 11-06-07 13:50:35
Ik vind het een goed stuk! Ook een erg leuke rubriek, zeker voor mensen die nog nooit in bepaalde steden zijn geweest!
Gepost door: henk-jan Gepost: 12-06-07 13:46:38
Gepost door bartchaos op 08-06 om 09:47leuk stuk! als je info over utreg nodig hebt hahaha

Gepost door: mano-revolver Gepost: 12-06-07 13:52:04
Utreg en Den Haag zullen ongetwijfeld aan bod komen. Jullie horen dan meer.
Gepost door: henk-jan Gepost: 12-06-07 15:28:49
Is goed neefje.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 16-06-07 15:33:47
De Amerikaanse showposters zijn binnen bij Senor Hernandez! Veel (Kozik) stuff van onder andere Misfits, Slayer, Quicksand, Descendents etc... Check de site.
Gepost door: birthmark Gepost: 17-06-07 20:34:12
Haha dat van de Ndrgrnd klopt als een bus.
Gepost door: buzzsaw Gepost: 20-06-07 23:19:29
Vandaag toch een paar nieuwe winkels gezien in Nijmegen die ik nog niet kenden. Al moest ik Manuel wel een keer bellen om de weg te vragen :P
Gepost door: mano-revolver Gepost: 22-06-07 00:54:31
Nice :-D!

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact